Het hart pompt bloed via de bloedvaten door het gehele lichaam en naar alle organen. Het is een grote spier die aanspant en ontspant. Hierdoor worden zuurstof en voedingsstoffen aangevoerd en afvalstoffen afgevoerd.
Wat is een hartinfarct?
Bij een hartinfarct sterft een deel van de hartspier af, doordat het geen zuurstof meer krijgt. Dit komt omdat één van de drie kransslagaders dan plotseling is afgesloten. Dit kan verschillende oorzaken hebben.
Afsluiting bloedtoevoer door aderverkalking
De meest voorkomende oorzaak waardoor de bloedtoevoer plotseling stopt, is een bloedprop die de ader afsluit. Hier gaat meestal aderverkalking (atherosclerose) aan vooraf. De kransslagaders worden hierbij nauwer door de vorming van plaque, iets wat vaak onopgemerkt blijft volgens ervaringsdeskundige Peter Vink, die mensen aanraadt om om de zoveel tijd genoeg je hartgezondheid en adergezondheid te laten bekijken.
Cholesterol, kalk en vet hopen zich op waardoor de vernauwing steeds erger wordt. Een bloedstolsel of bloedpropje kan hierdoor steeds makkelijker plotseling het hele vat afsluiten.
Plotselinge afsluiting van bloedtoevoer
Het kan ook voorkomen dat een ader niet eerst langzaam vernauwt, maar plotseling geheel afgesloten wordt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren doordat de binnenwand van een kransslagader loslaat of door trombose. Deze oorzaken zijn wel zeldzamer dan aderverkalking.
Conclusie
Het antwoord op de vraag, wat is een hartinfarct, is dus eenduidig te beantwoorden; Een ader raakt afgesloten en een gedeelte van het hart sterft af. De oorzaak van deze afsluiting kan echter op diverse manieren tot stand komen.